Muharjenje v Sloveniji – reka Radovna

Muharjenje v Sloveniji – reka Radovna

Načrtovanje muharjena

V času aprilskega pomanjkanja dežja in mojih muharskih ribolovnih dni sem moral že prav dobro razmisliti, kam bom šel muhariti. Od zadnjega muharjenja na reki Meži je minil že slab mesec in zato sem postajal že precej neučakan, da zopet raztegnem svojo muharsko vrvico in se prepustim občutkom, ki me prevzamejo med muharjenjem.

Reka Radovna

Po pregledu podatkov samodejnih hidroloških postaj o stanju vodostajev rek , kjer se dnevno osvežujejo podatki za večinoma vse ribolovne vodotoke v Sloveniji, sem se odločil za ribolov na gorenjski lepotici, reki Radovni. Ribolovni revir reke Radovna upravlja Zavod za ribištvo Slovenije. Glede ribolovnih dovolilnic imajo na voljo karto Ujemi in vzemi, cena 59,00 EUR, ali karto Ujemi in spusti, cena 39,00 EUR. Kupil sem si karto Ujemi in spusti, saj že nekaj let prakticiram le ta način ribolova.

Popoln dan na alpski lepotici je obetal ne tako vroč dan, kot so bili prejšnji dnevi, in za muharjenje na Radovni idealen pretok reke z 3 m3/s, izmerjen na merilni postaji Podhom. No, priznam, da me je med vožnjo v mislih zbodel podatek za izmerjeno temperaturo, ki je bila tisti dan 8,1º C in od večine vodotokov v Sloveniji v povprečju za približno 4º C nižja. Kar pomeni, da ribe še vedno, glede na temperaturo vode, verjetno ne bodo tako pripravljene za akcijo in za sodelovanje.

Za izhodišče mojega muharjenja sem si izbral vas Krnica, do katere me je pripeljala pot preko Bleda proti Pokljuki. Avto sem parkiral ob cesti na primernem in varnem mestu. Primernih mest ob reki, kar sem čez dan ugotovil, je precej in bojazni, da bi parkiral in bil komu v napoto, je bila v tem primeru odveč.

Pogled z mostu na jez in kristalno čisto vodo reke Radovna je mojim očem razkril lepe primerke ameriških postrvi – šarenk, in moji dvomi, da dan ne bo popoln, so se v hipu razblinili. Za začetek sem svojo muharsko vrvico raztegnil pod jezom. Na svojo trnico sem navezal, glede na globino in letni čas, umetno muho Zajčje uho velikosti #14. Po nekaj zamahih in metih se je ujela prva malo manjša šarenka, ki je zelo hitro zaplavala nazaj v objem hladne in bistre reke Radovna. Med ribolovom sem imel nemalo opazovalcev na mostu, saj moram priznati, in je vedno dokaj očitno, da muharjenje vedno fascinira. Mojim opazovalcem na mostu sem tako uprizoril vse radosti muharjenja, saj so v tistem trenutku ribe z menoj res sodelovale. Med vsemi prijemi sem imel tudi nekaj zelo močnih prijemov »domačih« šarenk, ki so poplesavale po rečni gladini in nudile nam muharjem sila prijeten občutek borbe. Sam osebno zelo rad poskrbim za hitro odpenjanje ribe s trnka, da se riba preveč ne izmuči, a sem kljub temu tokrat z nekaterimi ribami, ki so merile tudi preko 40 cm, imel malo več »dela« in sem jih po nekaj minutnem utrujanju, nepoškodovane odpel in so odplavale nazaj v zavetje reke Radovna.

Med muharjenjem pod jezom je v kontrolo ribolovne dovolilnice prišel čuvaj ribolovnega okoliša. Po pregledu karte mi je prijazno zaželel dober prijem in mi zagotovil, da je v reki dovolj rib in da se mi vsekakor obeta dober ribolovni dan.

Po obisku čuvaja sem se odločil, da nadaljujem z muharjenjem po toku Radovne navzgor. Reka Radovna s svojimi prehodi in bistrimi tolmuni, v katerih se poleg ameriških postrvi skrivajo tudi lepe »natur« potočnice, me je kar vabila, da se malo sprehodim in poleg muharske vrvice raztegnem tudi svoje noge. Glede na ravno pravšnjo višino vodostaja je bilo bredenje po vodi razmeroma varno. Radovna je v celoti lovna in prehajanje vode iz brzic v globoke tolmune mi je predstavljalo dan polno izzivov in lepih ulovov. Dan se je nadaljeval z ulovom zelo lepih manjših šarenk in domačih potočnic na manjše trnke številka #16, med njimi pa sem imel tudi nekaj resnih borb z večjimi šarenkami, ki so merile v dolžino do 45 cm in so odvile kar nekaj moje muharske vrvice in mi na moje ustnice pričarale najlepši nasmeh.

Ocena

Moj muharski dan na reki Radovna sem zaključil po šestih urah zelo uspešnega ribolova, sredi neokrnjene narave in čiste divjine v kanjonu reke Radovna.

Vsekakor se na alpsko lepotico vrnem sam ali na ribolov pripeljem katerega izmed mojih tečajnikov muharjenja ali gosta iz tujine.

Reka Radovna bo tako v vročem poletju vsekakor ena izmed mojih muharskih destinacij, saj bo njen hlad pravi balzam za umik od vsakodnevnih opravil, mestni pobeg in pravi odklop.

Matej Godec, Flyfishingodec