Reke v Sloveniji

Reke v Sloveniji pripadajo jadranskemu in donavskemu porečju v katerih je precej skupnih ribjih vrst, nekaj pa je značilnih za posamezno porečje.

Reka Soča (Idrijca, Vipava, Lepena, Koritnica, ..) s svojimi pritoki je glavna reka jadranskega porečja. Najbolj posebna in znana ribja vrsta jadranskega porečja je soška postrv in jadranski lipan.

Reka Sava (Sava Bohinjka, Radovna, Krka, Kamniška Bistrica,..) s svojimi pritoki pa je glavna reka donavskega porečja, kjer kot posebnost uvrščamo sulca, lipana in potočno postrv.

Fly-fishing in Slovenia with Flyfishingodec

Soča

Reka Soča izvira iz kraškega izvira v spodnjem pobočju  Velike Dnine in teče po ledeniško preoblikovani dolini Trente. Njena značilna smaragdna barva in pogled na življenje v njej (avtohtona soška postrv in jadranski lipan) sta zagotovo dva razloga za vsakega zagrizenega muharja, da preizkusi svojo ribiško srečo v najlepši slovenski reki.

Fly-fishing in Slovenia with Flyfishingodec

Sava Bohinjka

Reka Sava Bohinjka je zelo bogata z ameriško postrvjo, potočno postrvjo in lipanom. Za muharja vsekakor poleg popolnega ribolova tudi pravi kotiček za oddih od mestnega vrveža, zelena gorska oaza.

Krka

Reka Krka je najdaljši desni pritok Save v Sloveniji in po dolžini druga najdaljša slovenska reka. Kraška reka s svojimi značilnimi kaskadami in tolmuni potočni in ameriški postrvi predstavljajo odlično naravno skrivališče. Reka in njena krajina je navdih za vsakega pravega muharja.

Idrijca

Reka Idrijca s svojo specifičnostjo – globokimi tolmuni, brzicami in umirjenostjo, zahteva veliko znanja in izkušenj. V reki živi soška postrv, šarenka in potočna postrv.

Lepena

Lepenjica je levi pritok Soče v Trenti, kjer se da v njenih tolmunih ujeti tudi soško postrv.

Kamniška bistrica

Izvira na južnem vznožju Kamniško-Savinjskih Alp in je tipična alpska reka z značilnim apnenčastim dnom. V njenem zgornjem toku prevladuje potočna postrv. V njenem srednjem in spodnjem toku pa najdemo tudi lipana in ameriško postrv. Reka je primerna za vse ljubitelje muharjenja in vijačenja.

Tolminka

Reka Tolminka je zelo hladna reka in zato primerno bivališče za postrvi. Lepe soške postrvi in šarenke. Včasih lahko naletimo tudi na kakšnega lipana.

Vipava

Reka Vipava, ki se po približno petdesetih kilometrih svojega toka izliva v reko Sočo, je del jadranskega porečja. V zgornjem toku reke in v reki Hubelj živijo predvsem salmonidi: soška postrv, šarenka, potočna postrv, lipan in križanci.

Dreta

Manjši pritok reke Savinje blizu Gornjega gradu. Odlična za muharjenje s suho muho, bogata z lipanom in domačo potočno postrvjo.

Meža

Méža je reka v severni Sloveniji in desni pritok Drave. Izvira v osrednjih Karavankah na avstrijskem Koroškem v bližini slovensko-avstrijske meje. Po dobrem kilometru priteče v Slovenijo in teče najprej proti vzhodu do Črne na Koroškem. Méža nudi dom pretežno salmonidnim ribjim vrstam, kot je potočna postrv, lipan in ameriška postrv.

Radovna

Reka Radovna je pritok Save Dolinke pri Bledu. Reka Radovna nudi dom le salmonidnim vrstam in sicer v prvi vrsti domači potočni postrvi. Prav tako lahko naletimo na ameriško postrv (šarenko) ali Zlatovščico.

Lipnica

Reka Lipnica je tipična alpska reka in je prvi pritok reke Save po sotočju Save Dolinke in Save Bohinjke. Dom nudi potočni postrvi in ameriški postrvi (šarenki).

Ižica

Ižica prava kraška reka v upravljanju Zavoda za ribištvo Slovenija, kjer lahko v miru muharite divjo potočno postrv in lipana.

Unica in Malenščica

Prekrasen ambient Planinskega polja, lepo, sončno vreme in zeleni odtenek reke, v kateri prevladujejo potočne postrvi in lipani, je zagotovilo, da boste preživeli čudovit muharski dan.

Reka

Reka Réka sodi v jadransko porečje in je tipična kraška reka s hudourniškim vplivom, ki ga povzročajo njeni številni pritoki, ki jih Ribiška družina Bistrica uporablja za svoje gojitvene potoke in za vzdrževanje svoje plemenske jate matične soške postrvi.