Blog #6 I Muharska oprema in pribor I 3.del

Hlačni škornji

Ničkolikokrat sem bil moker. Prezebel do kosti. Zato si ne morem predstavljati muharjenja brez dobrih ribiških škornjev. Seveda, dobrih v smislu »saj ne puščajo, ali pač«.

Ponudba hlačnih škornjev je velika, kot tudi različnih materialov iz katerih so narejeni: neopren, guma, gumiranega platna in goreteks.

Neopren škornji so del moje nepogrešljive muharske opreme v začetku sezone. Zima se v začetku meseca Marca še ni poslovila in temu primerne so temperature. Alpske reke in potoki s svojo temperaturo ne vabijo na kopanje. Neopren glede na svojo debelino 5mm nudi dovolj topline, da lahko preživim cel dan v vodi. Seveda je priporočljivo gibanje po vodi, kar pa je pri muharjenju tako ali tako neizogibno v iskanju primernega mesta za ribolov.

Moje hlače znamke Cormoran, katere sem kupil v ribiški trgovini Pravi ribič v Ljubljanskem BTC-ju v hali D, so zdržale celo pet sezon, kar je super.

Za vroče poletne dni, ko imajo reke in potoki  v svojih strugah manj vode kot običajno si obujem gumijaste škornje do razkoraka, ki so praktični in hitro obuti.

Najraje pa oblečem hlačne škornje priznane muharske znamke Simms, model Freestone mineral, ki so narejeni iz 4-platnega materiala Toray Quadralam. Material, ki je roko na srce resnično zelo udoben in mi s svojim krojem omogočajo nemoteno gibanje po vodi. V primerjavi z neopren škornji jih priporočam za ribolov v pozno spomladanskih in poletnih dneh, ko se temperatura ozračja in vode dvigne.

Hlačni škornji Simms z neopren nogavico se nosijo skupaj z mokrimi ribiškimi čevlji. Čevlji z podplatom iz filca, ki pripomore k temu, da v vodi ne zdrsnem. Je pa res, da škornji iz filca niso dovoljeni v vseh ribolovnih vodah po svetu. Zato v opozorilo v kolikor greste loviti na tuje: preverite pravilnike in omejitve.

Varnost

Vsekakor pa pri hlačnih škornjih nikakor ne smemo pozabiti na varnost. Kot pri vožnji z avtomobilom velja »Zapeti pas, rešuje življenja«. Zdrs in padec v nizki vodi še ne predstavlja problema. Večja težava je v kolikor do padca pride v tolmunu, kjer je voda lahko globoka dva metra ali več. Ko nam voda vdre v škornje in hitro zapolnjuje prazen prostor postane situacija lahko zelo nevarna. V trenutku ko voda zapolni prazen prostor v škornjih se nam začnejo noge privzdigovati in tako zgubimo stik s trdno podlago. Sila teže pa nas prevrne in nam sili glavo pod vodo, kar je lahko posledica utopitve.

Vsekakor je bolje previdno stopati in pazljivo izbirati smer našega premikanja, iskanju ne drseče podlage, kamor lahko stopimo.

Se nadaljuje …

Flyfishing with Flyfishingodec Slovenia

Matej Godec

www.flyfishingodec.com
matej@flyfishingodec.com
+386 41 720 888

Kategorije prispevkov

Zadnji prispevki