Blog #17 I Tečaj muharjenja I Kamniška Bistrica

Kamniška Bistrica

Vreme v mesecu maju ni bilo preveč naklonjeno za izvajanje tečaja muharjenja na Kamniški Bistrici. Vremenske neprilike z obilico dežja s točo in posledično povišan vodostaj tudi nam, bolj izkušenim, muharjenje predstavlja velik izziv.

Me je prav veselilo, da se je zadnje dni Kamniška Bistrica le nekoliko umirila. Prešla v svoj normalni vodostaj. Z Bogdanom sva se po treh tednih dogovarjanja le uskladila in določila termin za tečaj muharjenja.

Tečaj muharjenja

Bogdan je že mnogo let član Ribiške družine Idrija. Za seboj ima vrsto ribolovnih dni na domači kraški reki Idrijci in njenih pritokih. Reka Idrijca, kot ena izmed najbolj obiskanih muharskih voda v Sloveniji, v svoje porečje privablja vsako leto več muharjev tudi iz tujine.

Muharjenje je bila ribolovna tehnika, ki jo je Bogdan opazoval na svoji domači reki Idrijci. Z muharjenjem se do pred kratkim ni želel resneje ukvarjati, saj je moral s tem namenom dokupiti muharsko palico in drugo opremo. Ob nakupu opreme, pa si je rekel, da bo najbolje, da mu osnove muharjenja prikaže FLYFISHINGODEC ekipa na Kamniški Bistrici.

No, tudi tokrat je dogovorjeni dan prišel kot naročen, z idealnimi vodnimi razmerami na Kamniški Bistrici. Vreme pa, kot bi ga z Bogdanom naročila. Sonce naju je tisto sobotno jutro pozdravilo izza Kamniško-Savinjskih Alp.  Dan je obetal popolno muharsko razvajanje. Zanimiv dan dveh ribičev s svojimi ribiškimi dogodivščinami, ob katerih sva se oba iskreno nasmejala.

Oprema za muharjenje

Najin začetek muharskega tečaja se je začel v centru Kamnika – v KERŠMAČEVEM PARKU,. Na suhem sem mu predstavil muharski pribor in opremo. Povadila sva osnovni muharski met in med muharji vedno uporaben kolutni met. Resda se med mojimi dosedanjimi tečajniki najdejo že izdelani ribiči, ki imajo vrsto let izkušenj. Zaradi tega sem ob vsem tem vedno prikrajšan učenja zavezovanja trnkov.

Glede na to, da je Bogdan že izkušen ribič, je hitro osvojil osnovni muharski met in je bil pripravljen teorijo preizkusiti tudi v vodi. Kot se je hitro izkazalo, mu bredenje po vodi in muharjenje ni delalo prevelikih težav.

Po dopoldanskem izvajanju različnih tehnik in ujetih prvih ribah sva se z Bogdanom na kratko umaknila opoldanski pripeki. Odpočila sva si ob kjosilu. Po okrepčilu sva nadaljevala z najinim muharjenjem. Do konca najinega druženja je Bogdan ujel še nekaj solidnih postrvi, ki so mu dale potrebne občutke, ki jih bo potreboval pri muharjenju.

Zaključek muharjenja

Za zaključek pa bi svojemu zapisu dodal Bogdanov pogled na preživeti dan. Njegov zapis bo na najboljši možen način orisal najin čudovit muharski dan. Hvala, Bogdan, za tvojo družbo in seveda Dober prijem.

Zgodba zadovoljnega ribiča

Z ribolovom se ukvarjam že od otroških let. Do sedaj sem ribe lovil s tehniko vijačenja in uporabo vodne kroglice. Že kar nekaj časa je v meni tlela želja, da poizkusim srečo tudi z muharsko palico. Letos spomladi je padla odločitev, da pokličem Mateja in ga prosim za pomoč pri spoznavanju osnov muharjenja.

Zadnjo majsko soboto sva se z Matejem dobila v Kamniku. Svoje prve zamahe z muharsko palico sem opravil na travi. Po suhem treningu je sledila vadba v vodi. S profesionalnim pristopom in bogato mero znanja me je Matej vseskozi učil in odpravljal moje napake in ni minilo dolgo, ko sem na svoji palici začutil svoj prvi prijem. Čez cel dan sem ujel kar nekaj rib in pod večer sem se prijetno utrujen odpravil proti domu, podprt z osnovnim znanjem muharjenja, ki ga bom z veseljem nadgrajeval za domačo vodo.

Bogdan, Idrija

Flyfishing with Flyfishingodec Slovenia

Matej Godec

www.flyfishingodec.com
matej@flyfishingodec.com
+386 41 720 888

Kategorije prispevkov

Zadnji prispevki