Blog #18 | Spet na Sulca | Kamniška Bistrica

Muharjenje Sulca na Kamniški Bistrici

Letos se Ribiška družina Bistrica-Domžale ni odločila organizirati skupnega ribolova na kralja naših voda, Sulca, (lat. Hucho hucho). Še toliko bolj sem bil prepričan v to, da ga na Kamniški Bistrici poizkusim uloviti sam. Še toliko bolj, ker se lanskega skupnega ribolova po vseh mojih pripravah nisem udeležil. Namreč udeležbo mi je preprečila bolezen.

Po pravilniku RD Bistrica-Domžale je ribolov na sulca možen le v paru s članom ribiške družine. Nekatere ribiške družine so ribolov v paru opustile in spremenile svoje pravilnike. Vendarle se mi zdi, da je ribolov v paru smiseln, predvsem z vidika varnosti. Glede na to, da do sedaj še nisem ujel nobenega sulca, lahko opišem le izkušnje kolegov ribičev, ki so ga že ujeli. Z ujetim večjim sulcem so imeli kar precej dela, da so ga spravili na suho in to naredili predvsem varno. Poleg tega pa pomoč kolega ribiča pride prav tudi pri fotografiranju.

Za pomoč pri iskanju kolega ribiča za ribolov sem se obrnil na tajnika ribiške družine, ki mi je posredoval nekaj kontaktov članov iz ribiške družine. Verjetno je bil tudi moj izbor datuma za ribolov (četrtek ali petek med tednom) posledica, da sem težko našel nekoga, ki je imel čas za ribolov. Po parih klicih sem izvedel, da se ravno na dan mojih klicev – četrtek, 4. januar 2018 – kolega ribiča, Samo in Matjaž, odpravljata na popoldanski ribolov.

Beseda je dala besedo in tako sem se jima priključil na ribolovu na kralja naših voda. Izhodišče za pričetek ribolova na matični vodi Kamniške Bistrice smo določili most pri športnem parku Domžale, ki je praktično na začetku ribolovnega območja (ribolov je dovoljen »od sotočja s potokom Rača v Domžalah do izliva v reko Savo«) v katerem je dovoljen ribolov na sulca.

Nakup ribolovne dovolilnice za muharjenje

Karto po načelu »ujemi in spusti« sem kupil nekaj ur pred tem na spletnem portalu Ribiške karte. Na portalu omogočajo enostaven in hiter nakup ribolovnih dovolilnic za več ali manj vse slovenske ribolovne okoliše. Izjema so le ribolovna območja Zavoda za ribištvo Slovenije in nekatera druga ribolovna območja v Sloveniji. Ribolovno dovolilnico sem plačal preko plačilnega sistema Moneta. Plačilo pa lahko opravite tudi z drugimi plačilnimi metodami, kot so NLB klik, Master Card, Maestro, Visa in Pay-Pal.

Muharjenje le po načelu “ujemi in spusti”

Res sem bil vesel, da sta bila moja družba Samo in Matjaž. Oba imata namreč veliko izkušenj z ribolovom na sulca. Seveda sem to izkoristil in jima ob vsaki priložnosti zastavil kup vprašanj, povezanih s tehniko ribolova in vabami. Vesel sem bil, da sta z menoj delila svoje izkušnje in znanje. Počutil sem se verjetno kot moji tečajniki na mojih tečajih muharjenja. Tečajniki, ki mi zastavijo kopico vprašanj, na katere jim z veseljem odgovorim. Sem namreč mnenja, da je cilj navdušiti in približati ribolov vsem, ki le-to želijo.

Ribolov smo zaključili v času, ki je še dovoljen in določen v pravilniku Ribiške družine Bistrica-Domžale. Naj omenim, da je bila že trda tema. Poslovili smo se ob zadnjem tolmunu, kjer smo iskali srečen prijem kralja voda, vendar ga nismo dočakali. Hvala, Samo in Matjaž, za prijetno druženje. Verjamem, da vaju do konca ribolovne sezone na sulca prav gotovo še kdaj pokličem. Vse dobro in veliko prijemov v letu 2018.

Matej Godec, Flyfishingodec Slovenija

FLYFISHINGODEC SLOVENIJA je turistična agencija specializirana za organizacijo Tečajev muharjenja in Vodenih muharskih dnevnih izletov in potovanj.

Vse informacije glede Tečajev muharjenja in Šole muharjenja, Dnevnih vodenih izletih dobite na matej@flyfishingodec.com ali na telefonski številki +38641720888 in na Flyfishingodec Slovenija

Flyfishing with Flyfishingodec Slovenia

Matej Godec

www.flyfishingodec.com
matej@flyfishingodec.com
+386 41 720 888

Kategorije prispevkov

Zadnji prispevki