Blog #2 I Muharska oprema in pribor I 1.del

Spomin na otroške norčije in trnek navezan na leskovo vejo je v moji glavi že skoraj zbledel. A le do trenutka, ko začnem po spletu raziskovati različne proizvajalce osnovne muharske opreme – muharice.

Danes preprosto velja, da brez dobre muharice in kolesca ni dobrega ribolova. Prav tako, kot povsod je tehnologija dosegla tudi svet muharjenja. Danes so muharice izdelane iz grafita, karbona, .., le spomin na čase, ki jih nikoli ne bo nazaj.

Muharska palica

Pri sami izbiri palice je potrebno razmisliti kje bomo muharili in predvsem katero ribo. Muharske palice se med seboj razlikujejo po trdoti oz. akciji. Akcija palice se označuje z oznako AFTM (klasifikacija združenja proizvajalcev ribiškega pribora) in so razvrščene od #1 do #14. Oznaka AFTM #1 za najfinejšo obliko muharjenja z najlažjimi umetnimi muhami in AFTM #14 z veliko trdoto za muharjenje zelo velikih rib. Za slovenske razmere je najbolj primerna muharica akcije od #5 do #7 s katero bomo uspešno lovili z vsemi umetnimi muhami, tudi težjo potezanko, na vseh slovenskih rekah.

Druga pomembna lastnost muharice je tudi njena masa. Lažja kot je muharica, lažje bomo brez napora lovili ves dan.

Tretja lastnost je dolžina in sicer priporočam muharske palice dolžine med 243 cm (8” čevljev) in 274 cm (9” čevljev) s katero boste kos vsakršni situaciji na vodi.

TOP 4 PROIZVAJALCI MUHARSKIH PALIC po izboru Flyfishingodec:

  1. SAGE FLY RODS
  2. G. LOOMIS FLY RODS
  3. THOMAS AND THOMAS FLY RODS
  4. ORVIS
  5. REDINGTON FLY RODS

V sklopu FLYFISHINGODEC in programa FLY FISHING COACHING uporabljamo MUHARSKE PALICE priznane znamke ORVIS #5/6 in “role” DAIWA #6,  dolžine 274 cm oz. 9” čevljev.

Se nadaljuje..

Flyfishing with Flyfishingodec Slovenia

Matej Godec

www.flyfishingodec.com
matej@flyfishingodec.com
+386 41 720 888

Kategorije prispevkov

Zadnji prispevki