Blog #4 I Muharska oprema in pribor I 2.del

Spomin na otroške norčije in trnek navezan na leskovo vejo je v moji glavi že skoraj zbledel. A le do trenutka, ko začnem po spletu raziskovati različne proizvajalce osnovne muharske opreme – muharska kolesca.

Prav tako danes preprosto velja, da brez dobrega muharskega kolesca ni dobrega ribolova in tudi pri izdelavi kolesc je posredi napredna tehnologija in materiali.

Muharsko kolesce

Muharsko kolesce mora delovati predvsem brez zatikanja in muharska vrvica se mora odvijati enakomerno. Glede na oznako AFTM muharice moramo izbrati tudi ustrezno muharsko kolesce, ki bo uravnoteženo za izbrano akcijo palice. Uravnoteženost palice in kolesca je zagotovilo za dosego popolnega muharskega meta in z njim doživeto popolno muharsko doživetje in izkušnjo.

Muharska vrvica

Muharska vrvice obstajajo v različnih oblikah in barvah. Glede na obliko vrvice delimo na kijaste, dvojno konične in tako imenovane leteče glave. Oblika muharske predvsem določa način na katerega bomo ribi ponudili umetno vabo. Pomembna je pa tudi lastnost vrvice in sicer: plavajoča ali toneča.

Plavajoča muharska vrvica, ki jo najdete pod oznako F (floating) se uporablja predvsem za ribolov na vodni površini, vodnem filmu in še kakšen meter pod gladino. Za dosego rib na dnu vode pa lahko uporabimo ali tonečo pred vrvico ali umetno muho z dodatno obtežitvijo.

Toneča muharska vrvica, ki jo najdete jo pod oznako S (sinking) se uporablja predvsem za ribolov pod vodo. Vrvica z oznako S nam tako omogoči, da umetno muho v najkrajšem možnem času spravimo na večjo globino v najkrajšem možnem času.

V ponudbi boste naleteli na vrvice različnih barv (zelena, črna, oranžna, barva breskve,..), ki pa ne vplivajo na uspešnost ribolova. Tukaj velja stari slovenski pregovor »Vsake oči, imajo svojega malarja«.

Podaljšek vrvice ali backing

Standardna dolžina muharske vrvice je 27 metrov in zadostuje za ribolov na vseh slovenskih rekah in potokih. Zato večina ribičev ne namenja dosti pozornosti podaljšku vrvice ali »backing –u«. Vseeno pa se lahko zgodi, da nas kdaj le preseneti riba, ki bo s svojo iznajdljivostjo presegla navitje muharske vrvice. Recimo, da je v tem primeru bolje preventiva, kot kurativa.

TOP 4 PROIZVAJALCI MUHARSKIH KOLESC po izboru Flyfishingodec:

  1. ABEL REELS
  2. TIBOR REELS
  3. ORVIS
  4. ROSS REELS

V sklopu FLYFISHINGODEC za izvajanje našega programa FLY FISHING COACHING uporabljamo MUHARSKA KOLESCA priznane znamke DAIWA in plavajoče muharske vrvice znamke CORTLAND.

Se nadaljuje ..

Flyfishing with Flyfishingodec Slovenia

Matej Godec

www.flyfishingodec.com
matej@flyfishingodec.com
+386 41 720 888

Kategorije prispevkov

Zadnji prispevki