Blog #16 I Moj muharski izlet na Radovno

Moj muharski izlet na reko Radovno

Načrtovanje muharjena

V času aprilskega pomanjkanja dežja in mojih muharskih ribolovnih dni sem moral dobro razmisliti, kam se odpraviti na muharski izlet. Od zadnjega muharskega izleta je minil že slab mesec. Postajal sem že precej neučakan, da zopet raztegnem svojo muharsko vrvico in se prepustim. Prepustim občutkom, ki me prevzamejo med muharjenjem.

Reka Radovna

Po pregledu podatkov samodejnih hidroloških postaj o stanju vodostajev rek  je padla odločitev. Podatki za vodostaj rek se dnevno osvežujejo za vse ribolovne vodotoke v Sloveniji. Odločil sem se za ribolov na gorenjski lepotici, reki Radovni.

Ribolovni revir reke Radovna upravlja Zavod za ribištvo Slovenije.

Cene ribolovnih dovolilnic

Glede ribolovnih dovolilnic imajo na voljo karto Ujemi in vzemi in Ujemi in spusti. Cena ribolovnih dovolilnic se giblje med 39,00 EUR in 59,00 EUR. Kupil sem si karto Ujemi in spusti, saj vedno lovim po načelu ujemi in spusti.

Popoln dan na alpski lepotici je obetal ne tako vroč dan, kot so bili prejšnji dnevi. Za muharjenje na Radovni je idealen pretok reke z 3 m3/s, izmerjen na merilni postaji Podhom. No, priznam, da me je med vožnjo v mislih zbodel podatek za izmerjeno temperaturo, ki je bila tisti dan 8,1º C. Od večine vodotokov v Sloveniji v povprečju za približno 4º C nižja. Kar pomeni, da ribe glede na temperaturo vode, verjetno ne bodo tako pripravljene za akcijo in za sodelovanje.

Ribolovni okoliš

Za izhodišče mojega muharjenja sem si izbral vas Krnica. Pot me je vodila preko Bleda proti Pokljuki. Avto sem parkiral ob cesti na primernem in varnem mestu. Primernih mest za ribolov, je precej in bojazni, da bi parkiral in bil komu v napoto, je bila v tem primeru odveč.

Pogled z mostu na jez in kristalno čisto vodo reke Radovna je mojim očem razkril lepe primerke ameriških postrvi – šarenk. Moji dvomi, da dan ne bo popoln, so se v hipu razblinili. Za začetek sem svojo muharsko vrvico raztegnil pod jezom. Na svojo trnico sem navezal, glede na globino in letni čas, umetno muho Zajčje uho velikosti #14. Po nekaj zamahih in metih se je ujela prva malo manjša šarenka. Po varnem odpenjanju ki je zelo hitro zaplavala nazaj v objem hladne in bistre reke Radovna.

Med ribolovom sem imel nemalo opazovalcev na mostu, saj moram priznati, in je vedno dokaj očitno, da muharjenje vedno fascinira. Mojim opazovalcem na mostu sem tako uprizoril vse radosti muharjenja, saj so v tistem trenutku ribe z menoj res sodelovale. Med vsemi prijemi sem imel tudi nekaj zelo močnih prijemov šarenk. Vsi prijemi so bili zelo močni. Sam osebno zelo rad poskrbim za hitro odpenjanje ribe s trnka, da se riba preveč ne izmuči, a sem kljub temu tokrat z nekaterimi ribami, ki so merile tudi preko 40 cm, imel malo več »dela« in sem jih po nekaj minutnem utrujanju nepoškodovane odpel.

Med muharjenjem pod jezom je v kontrolo ribolovne dovolilnice prišel ribiški čuvaj. Po pregledu karte mi je prijazno zaželel dober prijem. Zagotovil mi je, da je v reki dovolj rib in da se mi vsekakor obeta dober ribolovni dan.

Po obisku čuvaja sem se odločil, da nadaljujem z muharjenjem po toku Radovne navzgor. Reka Radovna me je kar vabila, da se malo sprehodim in poleg muharske vrvice raztegnem tudi svoje noge. Glede na ravno pravšnjo višino vodostaja je bilo bredenje po vodi razmeroma varno. Radovna je v celoti lovna in prehajanje vode iz brzic v globoke tolmune mi je predstavljalo dan polno izzivov in lepih ulovov. Dan se je nadaljeval z ulovom zelo lepih manjših šarenk in domačih potočnic na manjše trnke številka #16. Med njimi pa sem imel tudi nekaj resnih borb z večjimi šarenkami, ki so merile v dolžino do 45 cm. Odvile so kar nekaj moje muharske vrvice in mi na moje ustnice pričarale najlepši nasmeh.

Ocena

Moj muharski dan na reki Radovna sem zaključil po šestih urah zelo uspešnega ribolova, sredi neokrnjene narave in čiste divjine v kanjonu reke Radovna.

Vsekakor se na alpsko lepotico vrnem sam ali na ribolov pripeljem katerega izmed mojih tečajnikov muharjenja ali gosta iz tujine.

Reka Radovna bo tako v vročem poletju vsekakor ena izmed mojih muharskih destinacij, saj bo njen hlad pravi balzam za umik od vsakodnevnih opravil, mestni pobeg in pravi odklop.

Flyfishing with Flyfishingodec Slovenia

Matej Godec

www.flyfishingodec.com
matej@flyfishingodec.com
+386 41 720 888

Kategorije prispevkov

Zadnji prispevki