Blog #22 | Muharjenje v Sloveniji | reka Unica | Flyfishingodec Slovenija

Muharjenje na Unici – kraljici slovenskih voda!

Reka Unica s katero upravlja Zavod za ribištvo Slovenije, ne štejemo zaman pod eno izmed najlepših revirjev za muharjenje v Sloveniji.

Flyfishingodec Slovenia Fly-fishing guide service
Slika: Muharjenje v Sloveniji Foto: Flyfishingodec Slovenija

Muharjenje na reki Unici je vedno nekaj posebnega. Prekrasen ambient Planinskega polja, lepo, sončno vreme in zeleni odtenek reke, v kateri prevladujejo potočne postrvi in lipani, je zagotovilo, da boste preživeli čudovit muharski dan.

Urejeno in veliko parkirišče pri GRAD HASBERG nudi odlično začetno točko muharjenja. Odločil sem se muhariti dol vodno. Ne morete zgrešiti uhojenih poti, saj reka privlači muharje z vseh koncev in krajev. Vodostaj na dan mojega obiska je bil idealen – 32 cm / 4,59 cm3 (vir: https://www.arso.gov.si/vode/podatki/ ) – in mrgolenje žuželk v zraku mi je dalo vedeti, da bom dan preživel z navezano suho muho in da bo moja škatla s težkimi nimfami ostala v torbi. In res je bilo tako. Pokošena polja muharju ne predstavljajo težav z daljšimi meti, tako da se da približati tudi potuhnjenim ribam na drugi strani reke, skritimi pod drevjem in grmovjem.

Lipani, velikosti 15 – 20 cm, so se poigravali na pomladnem soncu in pobirali mojo suho muho kot za stavo. Za začetek sem uporabil suho muho, klasiko, »Fratnikovo puhovko« v naravni barvi navezano na trnku velikosti #16. Prelomni trenutek se je zgodil, ko sem zamenjal »puhovko« z muho »komarčkom« v naravnem odtenku, navezano na trnek #14. Muha »komarček« je v tem dnevu naredila moje muharjenje še bolj zanimivo, saj se je med številnimi prijemi malih lipanov za muho zagrebel tudi kakšen večji primerek, ki ni sodil v klub 50+, vendar še vedno zavidljive velikosti med  40 – 45 cm. Med vsemi prijemi pa nisem imel nobene potočne postrvi. Se je pa to kmalu spremenilo.

Flyfishingodec Slovenia Fly-fishing guide service
Slika: Muharjenje v Sloveniji Foto: Flyfishingodec Slovenija

Muharjenje v Sloveniji

Po kosilu, ki sem si ga privoščil sredi pokošenega polja, sem se odpravil na Malenščico. Malenščica, desni pritok reke Unice, je manjša in ožja reka, obrasla z grmovjem in zelenjem, in nudi tako kot Unica zavetje kapitalnim primerkom lipana in potočnih postrvi. Muharjenje sem nadaljeval z navezano suho muho »komarčkom« na trnku #14. Skrit za grmovjem in s krajšimi meti sem prevaral še nekaj lepih lipanov, ki so kar tekmovali, kdo bo prvi pri moji muhi. Ko sem videl pobirati lepega lipana, po moji oceni bi se znal približati klubu 50+, me je iz curka presenetila potočna postrv 40+, ki se je zakadila v suho muho, kot da ne bi jedla tri dni. No, malo za hec. Borba z lačno potočno postrvjo je trajala celih 10 minut, da sem jo uspel varno pripeljati do brega in jo zajel v mrežo. Vse ujete ribe, nekatere tudi po fotografiranju, sem varno in nepoškodovane vrnil v njihovo kraljestvo globin.

Flyfishingodec Slovenia Fly-fishing guide service
Flyfishingodec Slovenia Fly-fishing guide service

Dan sem zaključil z ogledom gradu Hasberg, ki je v svojih časih na obronkih reke Unice navdihoval in kraljeval s svojimi prečudovitimi vrtovi, stopnišči in dvoriščem.

Flyfishingodec Slovenia Fly-fishing guide service
Flyfishingodec Slovenia_Flyfishing Unica Hasberg Castle

Na Unico se bom letos zagotovo še vrnil, če ne prej, zagotovo jeseni.

Matej Godec, Flyfishingodec Slovenija

FLYFISHINGODEC SLOVENIJA je turistična agencija specializirana za organizacijo Tečajev muharjenja in Vodenih muharskih dnevnih izletov in potovanj.

Vse informacije glede Tečajev muharjenja in Šole muharjenja, Dnevnih vodenih izletih dobite na matej@flyfishingodec.com ali na telefonski številki +38641720888 in na Flyfishingodec Slovenija

*Reka UNICA – slovenska reka ponikalnica, ki nastaja s sotočjem reke Pivke in Rake v Planinski jami. Njuna združitev predstavlja največje sotočje podzemnih rek v Evropi. Nadzemni tok Unice je dolg okrog 10 km. Teče v smeri juga proti severu po Planinskem polju vir:

Flyfishing with Flyfishingodec Slovenia

Matej Godec

www.flyfishingodec.com
matej@flyfishingodec.com
+386 41 720 888

Kategorije prispevkov

Zadnji prispevki